|   
    MENIU :
 Home
 Realizam
 Soft interactiv
 Lucrari/Cursuri
 Download
 Dispozitive - Circuite
 Biblioteca - Simboluri
 Librarie
 Dictionar explicativ
 Biblioteca - Carti
 Magazine
 Scheme
 Anunturi
 Forum
 Articole
 Linkuri
 Contact

 Revista InfoElectronica
noua revista infoelectronica

  
MASINI AUTOMATE IN LOCUL BRATELOR Comentarii(2)
Din "ZIARUL STIINTELOR SI AL CALATORIILOR" (Anul LVI. No. 19 MAI 1942) (pag.297) puteti vedea, mai jos, un articol ce priveste automatizarea in energetica, la acele vremuri. Tot din aceasta publicatie vom mai selecta si prezenta articole, probabil interesante ... pentru cititorii InfoElectronica.
"MASINI AUTOMATE IN LOCUL BRATELOR


"Intro epoca in care diferitele procedee de lucru se mecanizeaza pe cat posibil, era natural sa se creeze metode automate pentru functionarea si supravegherea uzinelor si a retelelor publice si particulare de electricitate.


Un exemplu interesant in aceasata directie este uzina hidro-electrica condusa de la distanta, complet automatizata. Inainte erau necesare pentru deschiderea si inchiderea diferitelor turbine ale unei uzine hidro electrice un mare numar de miscari manuale si controale diferite ale instrumentelor si lamplilor de semnalizare, inainte ca turbina respectiva sa dea curent retelei de inalta tensiune. Aceasta cerea totdeauna un timp relativ lung si prezenta pericolului greselilor de control si a greselilor in executarea ordinelor, care puteau duce usor la vatamarea pieselor masinilor sau ale retelei.


Astazi, instalatii automate foarte precise, cu ajutorul aparatelor de control, fac operatiunile necesare, fiind mai sigure decat omul. Acesta trebuie sa stabileasca doar, prin apasarea unui buton, momentul potrivit al intrarii in actiune a diferitelor turbine sau grupari de turbine.


Tot asemenea exista instalatii automate si aparate de control automate si in alte puncte ale retelei de aprovizionare electrice, care controleaza functionarea masinilor, a transformatoarelor, si a conductelor de inalta tensiune si care, in cazul unei turburari,opresc automat partile retelei respective in secunde sau chiar fractiuni de secunda. Prin astfel de instalatii automate se intercaleaza automat masini de rezerva in cazul supra-incarcarii retelei si alte momente asemanatoare.


Aceste instalatii automate fac posibila o restrangere considerabila a personalului. Cu ajutorul unor aparate de control de la distanta, toate ordinele necesare se transmit automat dela o centrala si efectuarea lor se anunta  imediat la centrala. Datorita unui tablou special, pe care sunt inregistrate diferitele conducte ale retelei si parti ale instalatiei, inginerul din centrala de conducere poate supraveghea continuu uzina de la distanta, chiar si daca ea se afla la o distanta de 50 sau chiar 100 km.


Neregularitatile functionarii instalatiei conduse de la distanta sunt anuntate continuu la centrala prin lampi speciale de semnalizare si prin alarme acustice. Conducerea si supravegherea uzinei sau a punctului de retea indepartat se face deci la fel ca si in cazul cand statiunea respectiva se gaseste in apropierea imediata a centralei, fiind posibila si constatarea diferitelor valori de masura, ca randament, curent si tensiune cu ajutorul unor aparate speciale, care inregistreaza aceste valori pe tabloul din centrala


De oarece distanta intre centrala si uzina sevita de la distanta este relativ mare, sunt folosite procedee care nu pretind prea multe conducte. Au fost desvoltate pentru aceasta aparate speciale, cu ajutorul carora se pot carmui si supraveghea dela distanta, cu un singur automat telefonic normal, peste 400 de unitati dintro retea dubla. Aceste aparate sunt construite pe principiile tehnicei telefonice si se deosebesc de aparatele telefonice obisnuite numai printrun automat, care exclude orice comanda gresita, ceea ce nu este cazul la telfon."   Comentarii(2)

  

 Facebook:


   Yahoo ID:
 
Site Admin:
Yahoo Messenger Status  
 
Redactor Sef Revista:
Yahoo Messenger Status  
 
Webmaster:
Yahoo Messenger Status  
 

 STATISTICI :  Vizitatori unici: 165165  Accesari: 2646707  Ultimul Update: 01 Septembrie 2008
  © 2011 InfoElectronica
   Powered by DigitalServ.Ro MEDIA